Groen Bedrijf Wim Wagenaar
Veerseweg 68 A, 4351 SG Veere. , Tel. 0118 502145.  
e-mail:info@wimwagenaar.nl

lijn.gif (2170 bytes)

Een Foto-Impressie van de Kwekerij.

Gezien vanaf de Veerseweg zou je 't nie zegge, 't ziet er uut as een middeleeuws gedoetje, smal opritje, klein kasje, parkeerterreintje, paer kruuwaegens...., mer vergis je nie 't is toch nog 200 mtr. lang en 50 mtr. breed, da's precies een hectare, oftewel 10.000 vierkante meters Tuinplanten, d'r bin tegenwoordig nie vee tuuncentrums mi die zo'n lap an der tuunplanten bestee....de grootsten elft van de oppervlakte is bezet mee rommel die niks mee planten te maeken eit. Niet bij ons dus, alle aandacht is bij ons voor de Tuinplanten en dat merk je aan de Kwaliteit èn aan de prijs. Loopt u mee?
Het eerste wat u bij aankomst op nr.68A ziet is uiteraard 'het opritje', pas op voor het fietspad tussen de kwekerij en de veerseweg !!! Vooral als u de kwekerij verlaat  !!!
Nadat u netjes geparkeerd bent kijkt u even of er iemand in de kas is om te melden dat u er bent en even rond gaat kijken en neemt u de tijd om het Informatiebord te lezen, da's wel makkelijk dan heb je een hoop minder te vragen, neem in elk geval even de tijd om de Huisregels van de kwekerij te lezen, of misschien heeft u ze al op deze site gezien op de kennismakingspagina, als er niemand in de kas is loopt u gewoon de kwekerij in.
Helaas ziet men soms onze borden naar "Informatie" niet, of men ziet ze wel maar loopt gewoon de kwekerij in. Zodra ze dan iemand tegen komen begint het gevraag; "Hoe gaat dat hier, kan ik planten pakken, staan de prijzen erbij, waar doe ik ze in? ? "Ja, in je broekzak meneer".....Waar staat die en die plant, wat betekenen die cijfers op de labeltjes ?" Och die mensen  hebben wel meer aan hun hoofd dan die rare borden van ons, waarschijnlijk ook al een eigen bord voor het moede hoofd, dus maek je nie druk........
Buiten voor de kas ziet u de plantentafel met, al naar het seizoen, bloeiend spul voor potten en bakken, het zijn meestal in het vroege voorjaar de viooltjes e.d., later de èènjarige planten en in het najaar de bolchrysanthen, e.d. spul.
Rechts in de hoek van het parkeerterrein is de ingang naar de kwekerij. Daar staan rechts van de baan ook de kruiwagens voor plantenvervoer in de kwekerij. Het spreekt vanzelf dat u de kruiwagen na gebruik hier ook weer terug brengt.....
Direkt links de paden 1,2 en 3. Pad 1 is inmiddels niet meer in gebruik als verkoopvak, daar staat de stacaravan die dienst doet als kantoortje en als zomerverblijf...(onze winterresidentie staat in Zandijk, de voorstad van Veere.)
In vak 2B staan de Vaste planten voor de schaduw zoals Varens, Hosta's , Helleborussen, Bergenia, e.d.
Pad nr.3 is aan weerszijden bezet met alle mogelijke klimplanten, Clematissen, Kamperfoelie, Blauwe Regen,Hop, etc..
We lopen nu even terug naar de brede baan en gaan linksom verder de kwekerij in. Direkt links tegen de ramenschutting staan de Hedera's , de gewone klimop voor het snel begroenen van tuin-afscheidingen.
Nu lopen we langs de paden 4, 5 en 6. Dit zijn de paden waar bijna alle overige Vaste Planten staan, kijk op de plattegrond voor de indeling van de vakken. Aan de rechterkant van de baan staan een paar Aquarium's met daarin in de Zomer enkele waterlelelie's, teneinde u erop te attenderen dat we die ook hebben, hele grote en zware planten met meerdere bloemen meestal, ze staan in de vijvers en vijverbakken achter de kas.
Aan pad nr. 7 staan de heestertjes die globaal niet veel hoger worden dan 100 tot 120 cm. in een grote verscheidenheid, ook enkele soorten vaste planten die wel heel groot kunnen worden staan hier in ekstra grote potten. Zoals u natuurlijk allang weet staan deze planten allemaal 'aan de druppel', en dat betekent dat u deze planten niet zomaar op mag tillen, u kiest ze eerst uit en vervolgens moet de druppelpen verwijderd worden en kunt u de plant opnemen.
Aan de rechterkant van de baan staan nog elke winter zware vollegrondsplanten uitgestald voor de verkoop, voor wie een ekstra grote plant wil hebben.
Tussen pad 7 en 8 staan aan lange rijen en aangebonden aan latten de Laan- Sier- en Fruitbomen uitgestald. Ook hier hetzelfde verhaal van de druppelpen en bovendien moeten de bomen losgemaakt worden van de latten waarna u ze zelf aan de baan kunt zetten om ze na overleg ter plaatse op te laden, of om ze zelf in een kruiwagen mee naar voren te nemen.
In vak 8B de opgepotte Rozen , dat doen we dus alleen met de overgebleven Rozen van de winterverkoop, maar u kunt hier dus een roos uitkiezen op kleur en verdere eigenschappen.
Vak 9A de landschapheesters, dat noemen wij zo omdat dit de meest eenvoudige en sterke heesters zijn, die zitten een beetje tussen bosplantsoen en sierheesters in...goed om dichte en natuurlijke afscheidingen mee aan te planten, snelgroeiend en mooi bloeiend...en niet duur....
Vak 9B en 10A zijn schaduwminnende heesters, o.a. de Rhododendrons, Hedera in srt., Aucuba, etc....
Pad nr. 11 is aan weerszijden het domein van de Hortensia's, daar hebben wij er wat meer van dan van andere heestergroepen, die doen het goed op de zeeuwse klei, en ze geve eel de zeumer een grote bos blommen.....al valt de blauwe kleur alleen te realiseren met wat kunst en mest-werk..., uitgezonderd misschien de kuststroken vlak achter de duinen waar de grond zanderiger en zuurder is.
Aan de paden 12 en 13 staat de meest uitgebreide sortering hogere sierheesters, heestertjes op stam en de stamrozen.
En als u echt eens wat bijzonders zocht, maar tot uw spijt nog steeds niet gevonden hebt, dan biedt vak 14A wellicht uitkomst want daar zetten wij meestal de wat bijzonderdere planten neer.
Rechts van de baan staat in de winter dan ook nog het Bos- en Haagplantsoen uit de vollegrond, o.a. Liguster, Haagbeuk en Beukehaag, etc...en ook de vollegrondsplanten met kluit zoals haagkoniferen en laurierstruiken, etc...

We komen nu bij onze "rotonde", voor het eigen gemak en voor onze klanten met een aanhangwagen, achter  deze rotonde ligt de Pluktuin oftewel het  Rovarium.
Het hele achterste deel van de kwekerij is  ingericht als Rovarium en Pluktuin, ROVArium staat voor  ROzen en VAste planten .
U kunt daar veel planten op naam zien staan en meestal staat op het etiket in welk plantenvak de plant te koop staat. Ook staan er in de achterste kwekerij een aantal haagjes uitgeplant met naam en aantal benodigde planten per mtr. In de Pluktuin kunt u dus  zelf uw boeket bloemen plukken, vraag bij de balie naar de voorwaarden of kijk op de pluktuin- pagina van deze site.
We lopen nu terug langs de zuidkant van de kwekerij langs de lange zuidpad dus, hier komen we eerst in de fruitère, da's ook een nieuw woord, afgeleid van de vollière voor de vogels dus, maar deze is bedoeld om dat vee buiten te houden. En omdat wij het fruit dat er aan komt graag zelf consumeren hebben wij dus deze gazen behuizing er overheen gebouwd. De fruitére is vooral bedoeld voor de  Blauwe Bosbessen , die hangen er soms zoveel aan dat we ze verkopen...
Aan het andere eind van deze pad,( dus eigenlijk aan het begin),  staan de kleinere schaduwplanten te koop.
Als u planten mee gaat nemen dan haalt u een kruiwagen rechts vooraan aan de baan en zet uw planten direkt in de kruiwagen, als u met uw planten naar voren komt dan gaat u door de eerste, (rechter) deur met uw kruiwagen de kas in en stopt voor de kassa, als uw planten te hoog zijn om door de deur dan blijft u natuurlijk gewoon buiten met dat ding, wij komen dan met pen en papier naar buiten, als u voor de kassa staat kunt u na het afrekenen door de tweede deur naar buiten naar het parkeerterrein. Kijk voor de regeling voor grotere planten en bomen op pag.01.kennismaking.

en 'k 'ope da' 'k j' ier is een keer tegenkomme, wim waegenaer.


naar inhoud     vorige pagina     volgende pagina