Groen Bedrijf Wim Wagenaar
Veerseweg 68 A, 4351 SG Veere. , Tel. 0118 502145.   e-mail:info@wimwagenaar.nl


 


Maandag 2 maart 2009.

GAZONAANLEG MET ZODEN OF ZAAD?!

Het aanleggen van een Gazon in een nieuwe tuin is voor velen een moeilijke en niet alledaagse klus. Als er iemand bij je komt met 'mijnheer mag ik eens wat vragen', en het gaat over gazonaanleg dan ben je zomaar niet uitgepraat, immers, het antwoord op de vraag roept alweer een nieuwe vraag op.
Daarom heb ik deze pagina in de vorm van een vraag en antwoord rubriek neergezet.
vraag; Wat moet ik aan de grond doen voordat ik er zoden op leg?
opm;    O, u gaat zoden leggen en niet zaaien?!.
antw;   U moet de grond ondiep los maken en mooi egaliseren, gelijk maken dus.
vraag; Wat is er beter, zoden of zaaien?
antw;   Het ene hoeft niet beter te zijn dan het andere, de grondbewerking is hetzelfde, maar zelf geef ik de voorkeur aan inzaaien, het werk aan de zoden is vele malen zwaarder en inzaaien is vele malen voordeliger, en het resultaat kan hetzelfde zijn, maar als je een beetje pech met het weer hebt kan het resultaat bij inzaaien wel eens tegenvallen, zoden leggen is wat "bedrijfszekerder" zou je kunnen zeggen.
vraag;  Moet er een laagje turf onder de zoden?
antw;    Nee er mag nooit turf of een ander turfprodukt onder de zoden, gras houdt niet van turf en mos wel als u begrijpt waar ik en OQ niet heen wilt, n.l. binnen een jaar een prachtig groen mosveldje.
vraag;  Maar de grond is zo moeilijk bewerkbaar en er moeten toch direkt zoden op!!!
antw.    Het is niet slim en ook erg kostbaar als je de natuur wilt dwingen maar als  het echt direkt moet kunt u een laagje mooie vulgrond , b.v. Terrafin,  over de klei leggen en hier kunt u direkt zoden op leggen.
vraag;   Moet er nog bemest worden voor de zoden er op kunnen.
antw;    Al is het meestal niet echt nodig kunt u eventueel een beetje mengmest door de bodem mengen voor de zoden erop komen, gebruik 5 kg. 12-10-18. per are = 100 vierk.mtr.
vraag;   Moet er gerold worden na het inzaaien?
antw;    Dat is meestal niet nodig. Het kan soms een maatregel zijn om de nog bovenop liggende grove kluitjes in de grond te drukken, maar je loopt ook het risico dat aangerolde grond bij een flinke regenbui of gewoon na het besproeien een korst vormt waar het jonge kiemplantje dan weer moeilijk doorheen komt...
vraag; Moeten zoden worden aangerold?
antw;    Dat is meestal een goede manier om de laatste oneffenheden weg te werken en het kontakt van graswortels met de grond te verstevigen.
vraag;  Hoelang moet ik de zoden blijven beregenen?
antw;   Dat 'angt er vanaf oevee of 't er uut d'n emel valt. Een goede kontrole is om een zode op te lichten en te kijken! De zode moet ook aan de onderkant nat zijn."Moe'j natuurlijk nie elke dag dezelfden oplicht' ee...."
vraag;  Wanneer mag er op de grasmat gelopen worden?
antw;   Als de zoden goed vastliggen.
vraag; Wanneer moet ik voor eerst maaien?
antw; Als het gras een paar centimeter gegroeid is en de zoden goed vastliggen.

PRIJZEN QUEEN'S GRASZODEN 2010
Wij leveren de zoden van Queen's graszoden bedrijf uit Borger, en het motto is "Queen's Grass, the best there is".

BIJ VOLLE PALLETS = 75 Mē. € 2,40 PER ZODE = 1Mē. AFGEHAALD OP KWEKERIJ VEERSEWEG. BEZORGEN DOOR QUEENS GRASS = € 30,00. zover de auto komen kan. STATIEGELD PALLETS IS DAN € 15,00. (INLEVEREN OP KWEKERIJ VEERSEWEG).
Als u minder dan een vol pallet ,= 75 zoden, nodig heeft is het aantrekkelijk om ze gewoon te bestellen en even te wachten tot er een vol pallet bij elkaar besteld is , dan heeft u ze ook voor de palletprijs van 2,50.( alleen voor mensen met ietsje geduld), of u bestelt b.v. samen met de buren........
VOOR KLEINERE HOEVEELHEDEN GELDEN ONDERSTAANDE PRIJZEN; 

50 TOT 55 ZODEN = 2,75  P.STUK.
56 TOT 60 ZODEN = 2,65. P.STUK.
61 TOT 74 ZODEN = 2,60. P.STUK.
VANAF 75 ZODEN = 2,40 P.STUK.
 

                         

nog meer vraegen? stuur 'n e-mail naar  info@wimwagenaar.nl

en je kriegt meestal dezelfden aeven nog antwoord.

naar inhoud     vorige pagina     volgende pagina
Mail deze site ook eens naar een kennis