Groen Bedrijf Wim Wagenaar
Veerseweg 68 A, 4351 SG Veere. , Tel. 0118 502145.  e-mail:info@wimwagenaar.nl 

zondag 04 april 2010,

TUINAFSCHEIDINGEN.

Het woordje 'tuin' betekende in den oudheid gewoon 'omheining', in sommige streken van dit landje wordt nog gesproken van de tuin snoeien als men het over de heg heeft. Ik wil er maar mee aangeven dat de tuinafscheiding of heg een belangrijk onderdeel van de tuin is , het markeert uw eigendom, geeft u de gewenste privacy en kan ook tegelijkertijd veel kleur en variatie aan uw tuin geven, afhankelijk van de gebruikte soorten. Als het dicht genoeg gegroeid is geeft het nestgelegenheid voor de vogels en als u daar mee gerekend heeft in de vorm van besdragende soorten is uw heg ook een welkome voedselbron voor deze beestjes...Dan gaen me natuurlijk nie over lilleke oute schermen proate die binnen de kortste keren een smerige vaalgroenige kleur kriege, die bin bie ons nie in beeld, nee ons ebbe 't alleen over levende aegen......Al kun je natuurlijk zo'n lelijk ding als een vaalhouten schutting prima met onze planten omtoveren tot een groene en bloeiende tuinafscheiding .  
Onze hele kwekerij is aan 3 zijden omgeven door een "Zeeuwse Haag", een echten aege zogezeid..
Wij hebben daarvoor aan de buitenkant een rij Berberis thunbergii, de gewone groene zuurbes geplant omdat die laag blijft en zoals u wellicht weet moet alles wat hoger groeit dan een meter, twee meter uit de scheiding geplant worden, aan de binnenkant hebben wij dus de hogere soorten geplant en dan dus 2 mtr. uit de scheiding, deze rij bestaat uit Rosa rubiginosa, de eglantier dus, Rosa rubrifolia of rosa glauca met een beetje blauwgrijze waas op het blad, en Prunus spinosa, de sleedoorn, ik heb indertijd een wat eenzijdige keuze gemaakt, enerzijds omdat ik me geen ondoordringbaarder geheel kon voorstellen dan met deze 3 gestekelde soorten die ook allemaal veel bottels en bessen dragen voor het gevederde gedierte dus, en anderzijds wou ik toen de Crataegus monogyna, de Meidoorn niet aanplanten omdat er in die jaren, 1989/'90 net een uitbraak van perevuur voorkwam. In de loop der jaren heb ik nog wat wilde bramen tussen de heg geplant, en de laatste jaren probeer ik wat Meidoorn tussen de heg te planten maar het valt in een volgroeide haag niet mee om daar nieuwe planten tussen te laten aanslaan...
Voor de Zeeuwsche Haag kunt u dus nog wel meer soorten gebruiken,o.a. Acer campestre, de spaanse aak, Sambucus nigra, de gewone vlier, Ligustrum vulgare, gewone liguster en eventueel de Viburnum opulus , de gelderse roos....en anderen,
kijk voor soorten, maten en prijzen op pag.28;Bosplantsoen.
BUXUS SEMPERVIRENS.
Voor het omplanten van kleine perkjes ,kruidentuintjes ,paadjes ,of gewoon langs het trottoir is buxus een gewild soort,de planten zijn ijzersterk en je kunt ze knippen zoals je ze hebben wilt en ze gaan een leven lang mee.Voor kleine haagjes planten we 7 plantjes op een meter,dit worden dan de "mooie" geschoren haagjes. Als je b.v een rijtje wilt planten waarbij de planten afzonderlijke puntjes mogen vormen, zodanig dat de planten elkaar op den duur net gaan raken dan kun je met 2 of 3 planten per mtr. volstaan,er hoeft dan de eerste jaren praktisch niet geknipt te worden,hooguit wat takjes wegnemen die teveel opzij dreigen te groeien,als het puntjesheggetje wat voller wordt moet er voorzichtig geknipt worden zodat de afzonderlijke struikjes mooi zichtbaar en gepunt blijven,zo'n heggetje ziet er veel natuurlijker uit dan zijn geschoren kameraden in het strakke heggetje.
 BUXUS ROTHUNDIFOLIA.
Dit is de grotere broer ,of zuster ,'k weet et ook nie percies , geschikt voor grovere en hogere hagen van 100 tot 125 cm , sterk en vrij snel groeiend en ook groenblijvend. Je kunt ze goed knippen en je kunt het ook goed laten. ( da's nog makkelukker ee ?!) Voor dichte hagen 3 of 4 per mtr.planten. Alle Buxussen zijn kalkminnende planten ,dus je moet geen turf gebruiken in de plantgaten, ieder die dat wel aanraadt heeft er geen verstand van, of is er alleen op uit om nog wat ekstra balen turf of tuinaarde te slijten.
ILEX AQUIFOLIUM, 
de ouderwetsche scherpe hulst uit grootmoeders tuin, groenblijvend, maar vooral in het begin niet al te snel groeiend, met 3 planten per mtr. krijg je een mooie volle heg.
HAAGKONIFEREN.
De BESTE EN MOOISTE Haagkoniferen voor de Zeeuwse omstandigheden, (sorry, van zaand ebbe 'k nie zo vee verstaand), kleigrond en zeewind, zijn voor mij nog altijd de Taxus baccata voor geknipte hagen en de Thuja occidentalis en plicata’s in verschillende soorten voor de hogere hagen. De snelste zijn de Leilandie's .
CUPRESSOCYPARIS LEYLANDII, 2 per mtr.
De gewone leilandie is een woeste groene groeier, die deskundig geknipt moet worden om hem ook van onderen mooi groen te houden,wacht je een keer te lang dan heb je binnen de kortste keren kale stammen.Voor mensen met haast nog steeds de eerste keuze.....
CUPRESSOCYPARIS LEYLANDII "CASTLEWELLAN GOLD", 2 per mtr.
een prachtige geelgroenige haagkonifeer die veel voller groeit dan de gewone groene en ook een mooie pyramidale groeiwijze heeft, en die ook behoud, ondanks weinig knipwerk, heel mooi!!!
CUPRESSOCYPARIS LEYLANDII "GOLD RIDER", 2 per mtr.
een nog geelgroenere soort, echt opvallend goudgeel, die weer meer de groeiwijze van de gewone groene heeft ,dus breed en snel en hoog, knippen dus .
TAXUS BACCATA , 4 per mtr., een mooie donkergroene en ijzersterke konifeer die zijn nut al lang heeft bewezen ,monumentale heggen kom je er soms van tegen,ik zag eens een foto in een vakblad van een hovenier die met een motorheggeschaar bovenop de taxushaag van enkele meters breed liep om hem te kunnen knippen.
THUJA PLICATA "ATROVIRENS" en "MARTIN" en "EXELSA",
 en meer soorten, 2 per mtr., er zijn slechts kleine verschillen in habitus, kleur en groeiwijze, ze hebben meer overeenkomst dan verschillen, alle hebben ze een mooie donkergroene kleur met in de winter een iets donkerder winterkleur.Alleen de kenner kan ze uit elkaar houden en dan nog met moeite. Een snelle en mooi pyramidale groeiwijze waar je weinig aan hoeft te knippen, alleen als ze echt groot geworden zijn een keer per jaar een beetje bijscheren.
THUJA OCCIDENTALIS, 
2 per mtr. Dit is de meest gewone haagthuja , het zijn makkelijk groeiende planten die weinig geknipt moeten worden en die ook nog goed opnieuw uitlopen als je eens een keer te veel wegknipt. Deze thuja heeft een donkerbronskleurige winterkleur en verkleurt in het voorjaar weer naar frisgroen.
LIGUSTRUM OVALIFOLIUM.
De gewone liguster dus, daar is niks mis mee al lijkt het soms of je er een onzedelijk woord uitflapt als je liguster aanraadt als heg. Het is vanouds de bekendste haagplant, onverwoestbaar , funktioneel en te knippen in alle gewenste vormen en hoogte's. In aanschaf ook veruit de goedkoopste maar daarom niet minder goed...voor dichte hagen hagen 4 per mtr.,voor grof groeiende windsingels 2 per mtr.,eventueel in kombinatie met andere sierheesters.
LONICERA NITIDA
Deze groep heeft meerdere familieleden die geschikt zijn voor een alternatief heggetje, voor hoog en niet te breed kies je Lonicera nitida 'Elegans', voor lage brede hagen of   randen kies je het beste de soort 'Maigrun', en er zijn er nog wel meer, ze zijn snelgroeiend en wintergroen en sterk  en niet duur.
En dan nu die lilleke schuttieng; je kunt hem wintergroen maken met Hedera helix, de gewone klimop dus, die groeit wat fijner dan de tegenwoordig veel gebruikte z.g. Ierse klimop , de Hedera helix 'Hibernica' met zijn grotere bladeren en snellere groei, alles moet natuurlijk vooral snel gaan tegenwoordig...wie het helemaal bont wil maken kiest voor bonte klimop. Ook  sommige kamperfoeliesoorten , Lonicera Henryi en Lonicera japonica 'Hall's Prolfic', zijn groenblijvend. Van de clematissen is Clematis Armandii groenblijvend en vroegbloeiend. En dan kun je daar tussendoor natuurlijk ook nog een mooie bloeiende en liefst flink groeiende clematis planten ....

In het ROVARIUM ,( het achterste perceel van de Kwekerij), kunt u diverse soorten Haagjes en Hagen in levende lijve bekijken, bij ieder haagje staat de latijnse naam en  het aantal gebruikte planten per mtr. Kijk voor soorten, maten en prijzen van Haagplanten op pag.29.

naar inhoud     vorige pagina     volgende pagina 


Mail deze site ook eens naar een kennis