Groen Bedrijf Wim Wagenaar
Veerseweg 68 A, 4351 SG Veere. , Tel. 0118 502145.   e-mail:info@wimwagenaar.nl


 

zondag 04 april 2010

Het BEPLANTINGSPLAN.

Dure tijden ? Recessie ? Tuinaanleg  te duur ? Niet als U het zelf doet; met onze deskundige hulp op de achtergrond !!!

Als u niet weet hoe en waar te beginnen met die lap grond die straks "Tuin"moet gaan heten, dan kan ik u daar wel bij helpen door een BEPLANTINGSPLAN voor u maken,  zodat u zelf op uw gemak uw tuin in kunt planten en u er ook zeker van kunt zijn dat alle planten die op het papier staan ook in de kwekerij voorradig zijn. We hebben het dus niet over een tuinontwerp maar over een beplantingsplan, d.w.z. dat u op papier aangeeft waar de beplantingsvakken zich bevinden ten opzichte van het huis, u geeft met een pijl de noordkant aan, (de pijl wijst dus naar het noorden), en u maakt de tekening schaal 1:100, d.w.z. 1 cm. op papier is 1 mtr. in de tuin. Er worden nogal eens beplantingsplannen gemaakt volgens "het boekje" of gewoon volgens "een boek", waarna het vervolgens aan de tuinbezitter wordt overgelaten waar, en of, hij of zij  ooit de op papier gezette soorten zal vinden want als ze in een boek staan is dat geen enkele garantie dat ze ook gekweekt worden...
Het is natuurlijk de grootste kolder om niet eerst na te gaan of de gewenste soorten nog of alreeds gekweekt worden alvorens daar een klant mee op te zadelen...
Ook is het wel interessant , lijkt mij, om te weten of de geplande soorten wel goed winterhard zijn, of op een bepaalde grondsoort wellicht niet al te goed op zijn plaats staan. Toch ondervinden wij dagelijks dat al deze dingen niet serieus van te voren bekeken worden en er veel soorten op papier terecht komen die moeilijk of niet te vinden zijn terwijl andere soorten die wel voorradig zijn en hun kwaliteit bewezen hebben niet in aanmerking kunnen komen vanwege het heilige en ondeskundige beplantingsplan....Jammer van al de moeite en zonde van het geld en een grote ellende voor degene die zich toch serieus aan het plan wil houden omdat men er zelf geen verstand van heeft en dus, terecht, blindelings op de plannenmakers moet kunnen vertrouwen.
Kortom , als u door mij een beplantingsplan laat maken dan kost u dat geen geld, het is een gratis service  van dit ouderwetsche bedrijf, het kost geen moeite om de planten te vinden want die zijn er dan gewoon, en u kunt er van verzekerd zijn dat er een heleboel ervaring achter de gekozen soorten zit, de enige tegenprestatie die wij vragen is dat de planten ook daadwerkelijk bij ons aangeschaft worden.
Gaat u, om welke reden dan ook, als u dat wilt uitleggen dan vindt ik dat wel fijn natuurlijk, toch elders uw planten aanschaffen dan is dat uw zaak, maar dan bent u mij wel minimaal 50 euro verschuldigd voor het geleverde beplantingsplan.

U hoeft ook niet van te voren allerlei wensen kenbaar te maken, zoals dat tegenwoordig schijnt te horen, het moet vooral allemaal heel diep doorgesproken worden  alsof het huwlijkse voorwaarden betreft, als u een bepaalde plant in de tuin wilt en die heb ik er niet in gepland dan wijkt u gewoon van het plan af en zet die plant erin, u kunt dan altijd overleg plegen op welke plaats dat dan zou kunnen. Ik maak ook geen bijzondere tuinen , zoals b.v. japanse tuinen of mediterraine tuinen, of weet ik veel wat er nog allemaal verzonnen wordt om mensen geld uit de zak te kloppen met planten die hier niet of nauwelijks winterhard zijn, ik maak geen tuinen , dat gaat u toch zelf doen ?, ik maak een gezellig beplantingsplan voor besloten tuinen met veel groen en bloemen, dus eigenlijk gewoon een gezellige zeeuwse tuun. Kom maar in de kwekerij kijken dan heb je al een idee hoe uw tuin er mogelijk uit zou kunnen gaan zien, al zult u daar zelf natuurlijk het meeste aan moeten doen, ik geef u alleen een voorzetje en u moet zelf gaan scoren.


PLANT-TIJDEN.
Er is een tijd om te zaaien en er is een tijd om te maaien, luidt een oud gezegde.
welnu dat eerste geldt met een kleine nuance ook voor de tuin; er is een tijd om te planten.
Hoewel, wie zich in deze moderne tijden niet aan de natuur wenst te storen kan er tegenwoordig bijna elk jaargetijde op los planten, immers de meeste planten staan in pot en hebben dus geen last van seizoenen, sterker nog, elke plant die al even in een pot staat zal er alleen maar bij opfleuren als hij uit de pot en in de vollegrond van moeder aarde mag verder groeien...
Voor de goedkopere soorten Bos- en Haagplanten, en voor de grotere maten Haagkoniferen en grote Bomen, die in de vollegrond gekweekt worden en dus met kale wortel of met kluit geleverd worden, en die door oppotten onnodig duur worden of gewoon te groot zijn voor pot of kontainer, is de beste en enige planttijd van november tot maart en niet andersom.

Alle planten die dus in potten en grote kontainers gekweekt worden kunnen het hele jaar door geplant worden, maar ook voor deze planten gelden de wetten van moeder natuur, en dat betekend dus dat ze beter in het najaar geplant kunnen worden. De plant wortelt dan in het najaar nog aan omdat de grond dan nog relatief warm en vochtig is, en zal dan in het voorjaar als de eerste zonnestralen van de lente de grond verwarmen onmiddellijk aan de groei gaan. Dat kun je van een plant die tot april in de pot staat de wachten, (tot u het weer eindelijk mooi genoeg vindt om de tuin in te gaan), niet zeggen, die moet nog beginnen als zijn in het najaar geplante soortgenoten allang aan de groei zijn.
Je kunt zelfs meemaken dat een heg die in april of mei geplant wordt, en het weer zit een beetje tegen, b.v. koud en droog, dat zo'n heg het hele jaar maar een beetje staat te kwarren, met als gevolg dikwijls uitval van planten, in het  gunstigste geval gaat zo'n heg dan pas in het volgend jaar echt aan de groei....

't is mae daa'j 't weet en doet er je voordeel mee, wim waegenaer.( da's m'n walcherse naeme, en op zuud-beveland eet 'k weeheneer.....)


   naar inhoud   vorige pagina     volgende pagina    


mail het adres van deze site naar vrienden en kennissen !!!